tipikus ételek és italok
A külföldön oroszként ismert ételek közül valójában több igazából nem orosz eredetű. Ilyen például a borscs, ami ukrán vagy a pelmenyi, ami Szibériából származik. Kifejezetten ősi orosz étel viszont a blini (блины), az orosz palacsinta, mely a maszlenyica, az orosz télbúcsúztató farsang régóta kedvelt ünnepi étele. Ugyancsak autentikus orosz ételnek számít az úgynevezett fekete kenyér (чёрный хлеб, csjornij hleb), ami a 9. században jelent meg az orosz konyhában; illetve a különféle (húsos, káposztás stb.) töltelékkel készített pirog. Az oroszok számára elengedhetetlen az étkezéskor a leves, a különféle hideg és meleg levesek, mint a scsi, a borscs vagy a szoljánka. A saláták, mint az olivje és a vinyegret szintén nagyon népszerűek. Gyakran használt köretféleség a Magyarországon csak bioboltokban, reform élelmiszerboltokban kapható hajdina, amiből kását készítenek (grecsnyevaja kasa, grecsiha, grecska).
Egy 1987-ben kiadott szakácskönyv következő 16 ételt sorolja fel mint az orosz lakosság által legkedveltebb nemzeti ételeketf
előételek: kocsonyák, vinyegretek,
levesek: borscsok, scsik, rasszolnyikok, szoljankák, hallék (uha - уха),
főételek: kotlettek (Котлета / côtelette), saslikok, rizses húsok (plov - плов), töltött káposzták (голубцы),
tészták: varenyiki, pelmenyi, blini, blincsiki, pirogok (pirozski).
|