tkezsi szoksok
Az orosz tkezsi rend a 18. szzad vgn 19. szzad elejn alakult ki. Nagyon hasonl a magyar napirendre, de eltr a Nyugat-Eurpban megszokottl. Ez az tkezsi idpontok mind a mai napig ebben a formban rgztettek a kzssgi intzmnyekben (dikotthonok, krhzak, dlk stb.)
A nap a reggelivel kezddik, ennek szoksos ideje 6–8 ra. Ezt 10–11 kztt egy tzrai kveti. Ebdelni 14–15 ra kztt szoks. Ezt 17–18 ra kztt egy tezsnak nevezett uzsonna kveti. Oroszorszgban ltalban a csaldok este 20–21 ra kztt vacsorznak, s ezt sok esetben mg 23 ra krl egy utvacsora kveti.
A ftkezs az ebd. Ez tbb fogsos tkezs, eltellel, levessel s valamilyen hstellel. A vacsorra is ftt telt fogyasztanak nem ritkn levest.
Az tkezsek ideje mellett a ftkezsen elfogyasztott telek sorrendje is vltozott az vszzadok folyamn. A 20. szzad elejig a felszolglt telek sorrendje a kvetkez volt: eltelek, saltk, kocsonyk, pirogok. Ezt kvettk a slt hsok s az tkezst hagyomnyosan a leves zrta.
Oroszorszgban mr a kzpkorban a mai ttermi gyakorlatnak megfelel, orosz (service à la russe) felszolglsi rendet alkalmaztk, szemben az Eurpban uralkod a francia felszolglsi mddal (service à la franaise). A francia felszolglsi rend lnyege a fogsok egy idben trtn felszolglsa, mg az orosz felszolglsi rend esetn az teleket szigoran azok men-krtyn felsorolt sorrendnek megfelelen szolgljk fel.
Eurpban a bcsi kongresszuson alkalmazta Carême, Talleyrand szakcsa a service à la russe felszolglsi mdot s ezt kveten terjedt el Eurpa szerte.
|