gasztronmia
Az orosz konyha alapja a biznci udvar tkezsi, telksztsi szoksaira vezethet vissza. Ez a rgi tradci tvzdtt a francia konyha finomsgaival. A cri udvar s az orosz nemessg elszeretettel hasznlta a francia nyelvet, gy a francia kultra, mveltsg s vele egytt a francia konyha is hatott. – rja egy gasztronmiai kalauz.
Az orosz konyha valban megismertetett nhny telt – italt a vilggal. Az tkezst az eltellel kezdik, ez a zakuszki. Az eltel ltalban vegyes zelt halbl, zldsg- s saltaflbl, hsbl, felvgottakbl. Tlalst tekintve mennyisgi szably nincs. Kedvelt eltelek az nyencek asztalnak dsze, a vrs vagy fekete kavir vagy ismert mindentt az orosz hssalta s a kijevi jrcemell.
A levesek legelterjedtebbike a sokszor emlegetett scs (kposztaleves), a szoljnka, hideg (zldsgleves) s a borscs (ckls kposzts leves) s a hagyomnyos buljon (erleves). A hstelek kzl orosz finomsg a saslik (rablhs birkbl, sertsbl), klnleges csemege pedig a bifsztek. Desszertknt az dessgek kzl a krmes tortaflk terjedtek el, viszont az (orosz krmtorta, valjban magyar dessg, egy Oroszi nev, magyar cukrsz nevt rizte meg). Az utcn akr mnusz 10 fokban is kaphat a tejsznes morozsenoje, azaz fagylalt. A slt tsztaflk (pirog, bulocski) is igen npszerek.
Minden tkezsnl szvesen tesznek asztalukra nyers zldsgeket, pldul paradicsomot, uborkt, paprikt, hagymt, retket.
Oroszorszgrl az alkoholtartalm italok tekintetben elszr a vodka juthat esznkbe, melyet sokszor reggeli eltt is akr szvesen fogyasztanak. Kitnnek tartjk az orosz pezsgt (sampanszkoje) is. Elterjedtek a klnfle borprlatok, plinkaflk.
Alkoholmentes italok kzl az oroszok kedvence a csaj, azaz a tea, illetve az igen ers feketekv, amely dupla adag kvmennyisggel s fele adag vzzel kszl. Az dtnek kszlt, fleg rozskenyrbl erjesztve ellltott kvasz ugyancsak orosz specialits.
|